Norsk nettbutikk / Rask levering / Fri frakt over 700kr / Vi sender med vareprøver i hver bestilling

Stamceller: når medisinsk forskning kommer huden vår til gode

Iblant når vi scroller oss igjennom produktjungelen der ute, kommer vi over nye navn og uttrykk. I det siste har det blitt mer vanlig å snakke om stamceller, noe som kan være litt vanskelig å forstå seg på. La meg forklare dette helt enkelt: stamcelle er betegnelsen på en celle som er modercellen som deler seg og skaper ny cellevekst. I kroppen vår finnes det mange ulike stamceller og alle er mer eller mindre spesialisert på jobben de skal gjøre.
 
I huden vår finner vi hudens stamceller i basalcellelaget, som er en tynn membran som skiller huden fra resten av vevet. På denne membranen sitter stamcellene i en pen rekke og spytter ut nye celler hver 4-6. uke. Dette celledelingen opplever du som syklusen din i huden og hvor eldre vi blir, desto saktere går denne produksjon av nye celler.
 
Som alle friske moderceller, er stamcellene i stand til å produsere nye celler som er velfungerende. Stamceller kan selvsagt bli skadet og derav produsere syke celler, men da må skaden ha påvirket cellens DNA- noe som vi ofte ser som hudsykdommer og i verste fall hudkreft.
 
Så når hudpleieprodukter hevder å inneholde stamceller, hva er det vi egentlig snakker om? I hudpleiebransjen brukes det kun stamceller fra planteriket. I medisinske behandlinger vet vi at stamceller fra ufødte embryo eller annet organisk vev kan dyrkes frem og ha en reverserende effekt på visse sykdommer. I kjølevannet av dette er det selvsagt mange etiske spørsmål og dette er grunnen til at slik forskning går sakte fremover. Siden kosmetikkindustrien baserer seg på stamcelleteknologi fra planter, kan vi trygt si at det er null etiske dilemma og at det mest sannsynlig blir mer utbredt på kort tid.
 
Ved å bruke stamceller fra et eple som en ingrediens, kan et produkt herme etter hudens egne kjemiske stoffer og lure den til å dra nytte av cellens egenskaper. Eplets egenskap til å holde på fukt, være stram i fruktkjøttet og ha peptider som hindrer oksidering/aldring hjelper dermed huden i samme prosesser. For helt enkelt forklart, lider jo mye organisk materiale under samme stress; stråling, varme, varierende miljø og årstider. Slik kan altså eplets egne «livreddere» hjelpe huden vår på en suveren måte.
 
Shumei har laget en nydelig sheet-mask med akkurat stamceller fra epler og den kan du lese mer om her. Shumei har valgt å bruke en stamcellekultur fra sveitsiske epler som modnes sakte og tåler ekstreme temperaturforskjeller, slik at huden vår kan klare det samme.
I fremtiden kan forskere sikkert gjøre fantastisk mye for helse og velvære med stamcelleforskning på en etisk måte, men i mellomtiden kan vi nyte frukten av eplets celler i jakten på en fresh hud!
 
 
Luisa
 
(P.S: visste du at solstråler (UVA/UVB/UVC) kan skade stamcellene våre og ødelegge cellekjernens DNA? Dette gir skader på nye celler som blir født og synes på overflaten som flekker eller klumper. I verste fall kan det gi hudkreft... Bruk SPF. Alltid!)

Legg igjen en kommentar

Alle kommentarer må godkjennes før de blir publisert