Fri frakt over 700kr / Vi sender med vareprøver i hver bestilling

Sensitivitet

Alle av oss har på et eller annet tidspunkt opplevd at huden vår er ut av balanse. Ofte kan det virke som den oppfører seg annerledes og går inn en periode hvor ingenting er som det pleier. En tørr hud kan oppleve akutte acne-utbrudd, en fet hud kan føles stram og en normal hud kan plutselig være rød og hissig. Kombinasjonene av hva som skjer kan være uendelige! Når huden vår endrer personlighet, er det vanskelig å vite hva som har skjedd og hva en bør gjøre videre.
 
En hud som har blitt sensitivisert har endret hudtilstand, men ikke hudtype. En sensitiv hudtype er nemlig en kronisk hudtype, som p.g.a visse biologiske årsaker, alltid er sensitiv. Det er derfor viktig å skille mellom en sensitiv hudtilstand og en sensitiv hudtype.
 
Sensitiv hudtilstand kommer ofte av ytre påvirkninger som endring i miljø, sterke/nye produkter, medisinbruk, sykdom, stress, hormoner og graviditet. Da er det viktig å huske at problemet ofte er forbigående, men at du bør gjøre visse grep for å få kontroll:
-fjern det som irriterer hvis mulig
-vær konsekvent hvordan du pleier huden din i minst 6 uker. Ikke prøv ut forskjellige ting, selv om noe ikke virker umiddelbart.
-bruk mye fukt som hjelper hudens reparasjonsprosess.
-bygg opp hudens barriere med riktige fettstoffer for din hudtype
-unngå peeling og sterke produkter. Kløe og svie er en god indikator på at noe ikke skal ligge på huden akkurat nå
-unngå UV stråling og store temperaturforskjeller
Ofte vil huden klare å stabilisere seg selv relativt raskt, men i noen tilfeller (spesielt ved sykdom, hormonendringer eller graviditet) kan ting ta litt lengre tid. I slike perioder vil det hjelpe å være raus på fuktserum og beroligende krem, men kanskje holde seg unna bruk av ulike masker. Er du usikker på om sensitiviteten kommer av produktene du bruker, er det best å eliminere ett og ett produkt, slik at du lettere kan finne årsaken, uten å måtte starte et helt nytt pleie-regime (som kan stresse huden ytterligere).
 
En sensitiv hudtype er i konstant «betennelsesmodus» og har ofte vært slik hele livet. Sykdommer som atopisk eksem, kroniske lidelser, psoriasis og allergier, har ofte vært en del av hudens historie. Denne huden har en tendens til å være rødlig og flammete, uten at den har vært berørt eller behandlet. Huden kan oppleves som svært tynn eller lett ru, uten at dette er et must for å være sensitiv. En slik hud må behandles ekstra varsomt gjennom alle årstider og er ekstra glad for gjentagende prosesser og produkter. Hudbarrieren kan ofte være svekket og jeg vet at en slik hud ofte trenger litt pleie fra utsiden og innsiden. Noen oljebaserte kosttilskudd hjelper på hudcellenes membran, noe som kan roe huden betydelig. På overflaten er det viktig med milde fuktighetsgivende produkter, oljer, høy solfaktor og beroligende kremer. Mild rens og helst minimalt med friksjon ved peeling kan hindre denne hudtypen i å bli altfor rød. Det er lett å tro at en sensitiv hudtype skal gjøres minst mulig med (med andre ord ikke renses og smøres), men det er faktisk feil! Denne huden er også utsatt for forurensing og bakterier, i tillegg til å være mindre rustet for motangrep. Det er derfor viktig å pleie den morgen og kveld, men litt ekstra omtanke. En god tommelfingerregel er å ligge unna veldig aktive ingredienser og spesielt anti-age.
 
Et produkt som jeg synes er fin å ha i bakhånd om man skulle oppleve at uhellet er ute er Klairs Rich Moist Soothing Cream
Denne kan roe ned en akutt irritert hud, såvel som å fungere for en sensitiv hudtype på daglig basis.
 
Luisa
 
(P.S : pleie på utsiden hjelper mye, men sunne matvaner og godt med søvn har ofte en stabiliserende effekt på huden. Sukker og hvete har ofte en fremprovoserende effekt på betennelsestilstander i kroppen, noe som ikke er så bra for en sensitiv hudtype)
 

Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published