Norsk nettbutikk / Rask levering / Fri frakt over 700kr / Vi sender med vareprøver i hver bestilling

Q&A - februar


Endelig er det februar og tid for en ny Q &A! Denne gangen har jeg plukket ut tre spørsmål som jeg tror mange vil kjenne seg igjen i og forhåpentligvis få glede av svaret på.
 
Huden min pleier å bli skjellete og tørr rundt øynene og nesen min på vinteren. Noen ganger holder det på så lenge at jeg til slutt flasser. Hva er dette og hvordan blir jeg kvitt det?
 
Det høres ut som du beskriver seboreisk eksem. Dette er eksem som mange opplever når huden og kroppen er skikkelig nedkjørt. Lang sykdom, mye stress og redusert immunforsvar kan ofte trigge dette. Mange blir litt røde, tørre og flassete ved andre anledninger også, men seboreisk eksem skiller seg spesielt fordi det ofte inntreffer rundt øynene, ved nesevingene og i munnvikene. Dette oppstår fordi hudens egen forsvarsmekanisme er så svekket at de oppstår en oppblomstring av hudens egne (dårlige bakterier) fordi den ikke er i balanse. I ansiktshuden små folder, får de ekstra godt miljø til å formerer seg. Hos noen skjer dette så ofte at det blir kronisk, men hos andre kan det gå årevis mellom hvert utbrudd.
 
Fordi huden din er i ubalanse ( av ulike grunner) er det viktig å gjøre gode tiltak når uhellet er ute. Pass på å få nok søvn, næringsrik mat og drikke, så er mye gjort! Deretter må man revurderer pleierutinen sin frem til huden oppleves som stabil igjen. Med dette mener jeg å kutte ut all syre og hudfornyende ingredienser. Bruk kun fukt (ikke fett) og det mildeste du har på området. Reseptfrie midler som er bakteriehemmende fra apoteket bør absolutt prioriteres, til de har tatt brodden av det verste. Deretter ville jeg pleiet huden med de samme milde produktene i minst 4 uker som er en gjennomsnittlig celledelingsperiode, Minst mulig berøring og make-up pleier også å hjelpe. Jeg ville holdt meg til en beroligende og oppbyggende serie som f.eks Atopalm i denne perioden. Husk at dette eksemet ofte er en indikator på at hud og sjel er sliten, så vær ekstra snill med selv og ikke stress!
 
 
Mange av de brune pigmentflekken mine er nesten borte om vinteren. Hva gjør jeg for at de ikke skal komme tilbake til sommeren?
 
Pigmentflekker er ofte hormonelt betinget og mange opplever derfor at de ikke blir borte så lenge kroppen ikke opplever en endring i hormonbalansen. Det betyr at vi egentlig har de hele året ned i de dypere hudlagene. Grunnen til at de er lysere, er at vi ofte er mye mindre eksponert for UV stråling og hvis vi er ute, så er solen svakere på denne tiden av året. Men etter solen har snudd, øker styrken for hver dag og en vinterblek hud kan raskt bli eksponert for en stor dose UV på en fjelltur i mars! Mitt råd er derfor å bruke denne tiden på året til å fjerne mest mulig av døde hudceller som inneholder pigment og begynne med SPF allerede nå! Færre soltimer gjør at du trygt kan kjøre på med syrer, lysnende ingredienser og retinol, så fremt du vet du tåler det og du ikke er gravid. På den måten legger du grunnlaget for en jevnere hud til sommeren og forebygger gusten vinterhud. Husk bare at vinterens variasjoner i inne/ute miljø ofte gjør det nødvendig å bruke en god dagkrem under SPF for skikkelig fuktighetsgivende pleie.
 
Alle snakker om kuldekrem. Hva er dette og hva skiller det fra vanlig fuktighetskrem?
 
Kuldekrem er ikke noe jeg sverger til med mindre man skal legge ut på langtur eller stå på ski i minus. Er det nok minus, er det selvsagt et alternativ til din vanlige dagkrem også. Grunnen til at jeg sjelden anbefaler dette som daglig pleie er at de inneholder tyngre fettstoffer som for noen hudtyper ikke er helt ideelt. Kuldekremer skiller seg nemlig ut med at den inneholder mer fettstoffer enn vann. Dette kan du ofte se på rekkefølgen ingrediensene står skrevet på krukken. Jo tidligere i listen det står, desto mer inneholder det. I en kuldekrem betyr dette altså fett før vann. Funksjonen er at fettet isolerer huden og sørger for at hudens små blodårer ikke opplever for store svingninger i temperaturen. Dette kan nemlig forårsake couperose som er en tilstand hvor små blodårer sprekker og blør ut i vevet. Disse gir en rødaktig hud med små tråder og er vanskelig å fjerne uten profesjonell hjelp.
 
Mitt tips er at man på dager med mye kulde-eksponering (jeg tenker slalåm, topptur, langrenn) IKKE renser huden (!). Da bevarer du hudens egne fettstoffer som beskytter huden mot forfrysninger. I tillegg er det godt å bruke en ansiktsolje og toppe dette med en SPF. Oljen vil nemlig isolerer svært godt uten å føles tung og fettet. SPF har ofte lite vann pga filteret, i tillegg til at det ligger utenpå huden for å beskytte. Men bruk for all del en deilig leppebalm for å hindre sprukne lepper!Mine favoritter her er Whamisa Organic Flowers Facial Oil, Patchology lip-service Gloss To Balm Treatment og Klairs Mid-day Blue Sun Lotion 
 
 
Luisa

Legg igjen en kommentar

Alle kommentarer må godkjennes før de blir publisert