Fri frakt over 700kr / Vi sender med vareprøver i hver bestilling

Om acne og fet hud

Dette er en hudproblematikk som rammer de fleste gjennom livet, uansett hudtype. Å berøre dette temaet blir litt som å finne nålen i høystakken, fordi problemet arter seg veldig ulikt hos hver enkelt. Men jeg tenker at litt informasjon kan berolige og normalisere en del av mytene der ute.
 
Acne er en betennelsestilstand i talgkjertelen som ligger som en liten sekk ved hårfollikelen. Det betyr at acne rammer de stedene på kroppen med hårvekst; altså alt annet enn innsiden av hender og fotsålen. I talgposen produseres det talg som skal smøre huden for å skape en hudbarriere og dette talget får hjelp opp til hudens overflate ved hjelp av å skli langs håret som passerer. Det er viktig å forstå at talg ikke er det samme som acne og jeg tror at mye overbehandling av hud ligger i denne myten.
 
Noen har en fet hudtype fra naturens side, andre opplever å periodevis bli fetere i huden fordi huden får en fet hudtilstand. Når huden får en slik tilstand er det ofte resultat av endringer i kroppens hormoner i puberteten, ved bruk av prevensjon, overbehandling eller andre hormonrealterte sykluser. Huden oppleves da mer oljete og blank enn hva den normalt er. Et godt tips er å bruke talgregulerende produkter i kombinasjon med mye fukt. Fukten vil nemlig hjelpe huden til å regulere hudens oljeproduksjon fordi den får beskjed om at den er mett og stabil. Man kan med fordel droppe tyngre kremer og oljer hvis man vanligvis bruker dette, men man må heller ikke slutte å smøre seg! Da vil man gjøre vondt verre. Det samme gjelder å behandle huden tøft med hyppig peeling og sterke rens. En god regel er å ha gode rutiner, men å velge fukt fremfor olje. En god leiremaske kan med fordel brukes for å absorbere olje og avfallsstoffer som fester seg i det overflødige talget. Prøv Patchology Detox SmartMud No Mess Mud Masques  gang i uken og vært raus med fuktserumet etterpå.
 
En fet hudtype har kontinuerlig høy talgproduksjon og dette kan sees i hudstrukturen ved større porestørrelse. Porene vil automatisk være dilaterte fordi talget kontinuerlig ligger i kanalen og sklir ut på hudens overflate. Denne huden er ofte robust med en høy ph- verdi som gjør den mindre følsom overfor syrebaserte produkter. Denne hudtypen har en naturlig buffer mot å bli sensitiv, så kan med fordel bruke AHA og BHA-produkter på daglig basis. Talget smører huden og blir som en hinne som holder godt på fukten, noe som gjør at denne huden sjeldent opplever å bli dehydrert. Dette gjør igjen at celledelingen går pent og pyntelig for seg og aldringsprosessen sinkes. Myten om at fetere hud ikke får rynker, er derfor NESTEN sann... Bindevevene kollagen og elastin brytes selvsagt ned her også, men de første linjene vi opplever er ofte resultat av dehydrering, noe den fete huden ikke opplever like lett. En fet hudtype har særlig glede av to trinns rens med olje og deretter skum, fordi olje løser godt opp olje! Denne huden kan godt tåle en kornpeeling to ganger i uken også. Etter oljerens er Whamisa Organic Flowers Foam Gel  et godt valg, fordi den ikke tørker ut huden, men fjerner olje og smuss i dybden.
 
Så hvilken sammenheng har olje i huden med acne? Acne oppstår fordi acnebakterien Propionebacterium som finnes i talgkjertelen får gode vilkår. Denne bakterien er anaerob, noe som betyr at den gror og trives i miljø hvor det ikke finnes luft. Det betyr at en talgkjertel som holdes åpen og får oksygen, ikke vil danner acne. Det er derfor ekstra viktig for en hud med høy talgproduksjon å jobbe med å fjerne olje og døde hudceller fra hudens overflate, fordi dette vil hindrer tilgang av oksygen lengre ned. Gode rutiner med fokus på flere trinn med rens, ikke olje-baserte produkter eller tette makeup kremer har en stor effekt. Berøring av ansiktet med hender er også noe å tenke på, da fingre ofte er kledd i både olje og bakterier. I verste fall kan acnebakterien få så god grobunn at den sprenger veggene i kjertelen og dette medfører et ømt og stort område med puss og væske. Denne væsken er hudens mekanisme for å bekjempe bakterier med hvite blodceller, men gjør ofte vondt og kan skape mørke merker på huden. I profesjonelle behandlinger er det vanlig å snitte eller stikke et lite hull i vevet, slik at luft og oksygen slipper til og akselerere helingsprosessen. På badet hjemme anbefales det å peele godt og øke blodsirkulasjonen ved massasje, slik at blomomløpet i de små blodkarene øker. Røde blodlegemer frakter nemlig oksygen, som virker hemmende på bakterieveksten.
 
Dette betyr at fet hud ikke nødvendigvis betyr acne, men at det kan ramme alle hudtyper hvis talgkjertelens lufttilførsel blokkeres. En fet hud kan faktisk oppleve å aldri få utbrudd og bør derfor heller ikke gå i fella med å behandle huden sin med sterke acneprodukter. Ofte resulterer dette i en sensitivisert hud og trigger mer oljeproduksjon for å kompensere for feilbehandlingen. Vær heller raus på fukt, lette kremer og gode renserrutiner, vel vitende om at du slipper unna tørr og papirtynn hud vinterhalvåret!
 
 
- Luisa

Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published