Norsk nettbutikk / Rask levering / Fri frakt over 700kr / Vi sender med vareprøver i hver bestilling

Mørk-Lysere-Lysest!

Noe av det vanskeligste jeg må jobbe med som hudpleier er pigmentering! Eller for å være mer korrekt; hyper-pigmentering. Disse mørke flekkene som dukker opp omtrent over natten og ikke forsvinner like lett som de kom! Dessverre er disse flekkene blitt mer og mer vanlig hos kvinner i 30+ og grusomt nok ble de tidligere kalt alders-flekker (!). I dag vet vi mer enn noensinne hvordan kroppen og huden vår fungerer, og jeg kan avlive myten om at disse flekkene har noe som helst med alder å gjøre.
 
Hyper-pigmentering oppstår som en reaksjon på en traume på huden. En slik traume kan være et sår, akne, brannskade eller mye friksjon. Dette er ytre faktorer som skaper en beskyttelsesmekanisme i huden og trigger pigmentproduksjonen. Noen ganger kan kroppen reagere litt uvanlig og det det oppstår hvite flekker som vi kaller hypo-pigmentering. Dette er mye vanskeligere å jobbe med, men her er det ofte slik at tidens tann og kroppens mekanismer ordner opp over tid. Man må bare være veldig tålmodig. Er man plaget med slike hvite prikker, er det ofte heldig å holde pigmentproduksjonen i områdene rundt flekkene nede, slik at kontrasten ikke blir så stor. Det kan også være heldig å bruke produkter som øker cellefornyelsen, slik at kroppens tempo settes opp.
 
En annen grunn (og den mest vanlige) er indre faktorer som hormoner, medisiner og sykdommer. Disse faktorene gir ofte mørke flekker og noen ganger i symmetriske mønster. Flekkene kan oppstå uten at du har vært i solen eller vært utsatt for varmestråling (som også kan gi pigmentforstyrrelser!). Gode eksempler på slike mønstre kan være mørk overleppe, flekker i pannen og på hvert kinn. Disse oppstår fordi kroppen går igjennom en endring og det frigjøres hormoner som setter melanincellene våre ut av normal funksjon. Graviditet, amming, hormonpreparater og medisinering gir ofte slike flekker i tillegg til å gjøre huden vår mer sensitiv for UV-stråling. Så lenge kroppen frigjør disse stoffene, får man ikke gjort så mye med hvordan de oppstår. Men det lar seg gjøre å holde disse i sjakk, slik at flekkene blir reduserte på overflaten.
 
Så hva gjør man når uhellet er ute? Det er ofte lettere å fjerne hyper-pigmentering som har dukket opp pga traume, men jeg har også sett gode resultater på pigmentflekker etter at kroppens har sluttet å være ustabil på innsiden. Ofte forsvinner hormonrelaterte flekker raskt, så lenge kroppen innside er stabil. Men det hjelper alltid å hjelpe huden litt fra utsiden, slik at prosessen går raskere. Og ikke minst for å forebygge nye flekker!
 
I perioden september til mars er solen mye svakere og man trygt ta i bruk lysnende produkter for å reparere sommerens skader og skape en godt grunnlag ved å forebygge nye. Jeg er opptatt av disse produktene blir en naturlig del av en 7-trinnsrutine og har derfor lagt min elsk på COSRX Galactomyces 95 Whitening Power Essence! Denne essensen er et fermentert produkt og derfor skikkelig potent! Den inneholder niacinamid som omstrukturer huden og lysner, samt betaine som er fantastisk til å hjelpe hudens celler å ta opp ingredienser. Disse ingrediensens funksjon har også en anti-age effekt, så her er det vinn-vinn ved bruk på sikt!
 
Når man behandler hyper-pigmentering på sikt vil man oppleve at flekkene gradvis går i oppløsning. Noen ganger innebærer dette at flekken kommer høyere opp mot overflaten og i den prosessen ser mørkere ut. Men fortvil ikke! Dette er et godt tegn og begynnelsen på slutten. Da kan det være godt å vite at en lysnende maske demper dette og skaper en jevnere hudtone. Shangpree Diamond Luminous Mask er en sheetmask som virkelig gjør jobben. Denne masken har andenosine som en ingrediens, noe som også er topp i et anti-age regime! Jeg tyr ofte til denne som en askepott-maske før selskap fordi den skaper en jevn hudtone i tillegg til å plumpe opp små linjer med fukt. Med andre ord: et topp multi-produkt!
 
Manefit Lily Whitening + Brightening Mask er også en super sheet-mask for å jevne hudtonen raskt. Denne masken inneholder niacinamide som også virker på store porer, så denne er det beste alternativet hvis huden din også er kombinert eller fet. Husk at sheet-masks bør brukes etter rens og essens, men før serum og krem. Når man bruker lysnende produkter er det også viktig å bruke SPF daglig som siste ledd i hudpleierutinen. Selv om solsesongen er over, utsettes vi for UV og varmestråling hver dag.
 
Mange som har en tørrere hudtype opplever ofte at lysnende produkter gjør dem periodevis tørrere. Grunnen er at disse produktene øker celleutskiftelsen, noe som kan oppleves som litt stram og tørr hud i begynnelsen. Jeg ble derfor ekstra glad da jeg oppdaget COSRX Ultimate Nourishing Rice Overnight Spa Mask! Denne kremmasken inneholder ekstrakt fra riskorn som nærer og fukter den mest knusktørre hud. I tillegg er den lysnende med niacinamid, så den kan trygt brukes for å lysne hyper-pigmentering også! Masken er et 3 i 1 produkt fordi det fungerer som en nattmaske i et tykt lag, en dagkrem som et tynt lag eller som en tradisjonell kremmaske du kan vaske av etter 15-20 min.
 
Husk at lysnende produkter kan gjøre huden ekstra sensitiv og at daglig SPF er viktig! Mange velger å avstå fra lysnende produkter ved graviditet og amming, men min anbefaling er at dette kun gjelder produkter med retinol. Med god solbeskyttelse og på riktig del av året er det trygt (og nødvendig!).
 
(P.S visste du at lysnende produkter er med på å gi glød og redusere bruk av make-up? En jevn hudtone får oss ofte til å se mer opplagt og yngre ut, fordi små kviser, arr og linjer duses ut. Med andre ord: verdens beste primer!)
 
Luisa

Legg igjen en kommentar

Alle kommentarer må godkjennes før de blir publisert