Norsk nettbutikk / Rask levering / Fri frakt over 700kr / Vi sender med vareprøver i hver bestilling

ABC i bruk av syrer

Høst og mørketid inviterer ofte til nye ingredienser i produkter. Mange sverger til syrer og her er det ofte mye skumle myter og feilbruk. Jeg har derfor laget en liten og forenklet oversikt, som forhåpentligvis kan hjelpe deg til å ta et bevisst valg og velge dine syrer med større sikkerhet. Med kunnskap og riktige produkter, er syrebaserte behandlinger virkelig nøkkelen til en sunn hud.
 
AHA betegner Alphahydroxy Acid og er syrer med svært liten molekylstørrelse. Dette gjør at syren trenger lang ned i huden og derfor kan sette i gang prosesser som en katalysator dypt i vevet. Disse syrene består ofte fruktsyrer eller melkesyrer. Melkesyren er faktisk litt større i størrelsen enn fruktsyren og jobber litt lengre oppe i huden. Det gjør at melkesyren virker mer peelende på overflaten og gir derfor mindre bivirkninger enn fruktsyren. AHA syrer virker peelende, omstrukturerende på hudcellene og øker fuktnivået over tid. I starten kan man allikevel oppleve at huden føles tørr og stram, men dette er den første delen man må igjennom hvor hudens øverste hinne av gamle hudceller slipper taket. Syrene vil derfor hjelpe på å kvitte oss med ujevn pigmentering, arr og linjer. En sunn hud vil tåle å ha daglig påføring av produkter med AHA, men som alt annet er det smart med en tilvenning. Denne syren senker ph-verdien på huden og man opplever lett kløe ved varme og svette. En god idé er å droppe den før trening og badstue, eller på de varmeste dagene. De fleste produkter inneholder en såkalt «buffer» mot at produktene blir altfor sure når du blir varm, men det kan allikevel være ubehagelig nok.
 
BHA betyr Betahydroxy Acid og er en syregruppe som er fantastisk når det kommer til å behandle fet hud og acne. Grunnen til dette, er at denne syregruppen penetrerer bedre fettbarrierer og klarer derfor å påvirke talgkjertelen vår. I denne gruppen finner vi salisylsyre og denne syren gjør virkelig susen på sorte prikker, acne og innkapslet talg. Denne syren kan virke litt tøff på huden, så her er min anbefaling å bruke denne kun hvis huden er fet, på lokale utbrudd eller sporadisk et par ganger i uken. Den virker betennelsesdempende (salisylsyre er blant annet i Ibux!) og funker derfor også godt på betente hårsekker etter barbering og voksing. Overdreven bruk kan gi flassing, irritasjon og små sår, men gir ingen varige mén etter man slutter å bruke det. Denne syren gir det beste resultatet på hormonelle utbrudd og alle bør derfor ha et BHA- produkt liggende klart som krisehjelp.
 
PHA er en relativ ny syreklassifisering og betyr Polyhydroxy acid. Denne syren er kompleks og består av flere typer molekyler. Tilsammen blir størrelsen på molekylet så stort at det utelukkende jobber på hudens overflate. Fordelen er at denne syren er at den er lett å kontrollere, har raskt synlig effekt og er perfekt for en mer sensitiv hudtype. Hudens overflate består utelukkende av flate og ujevne celler limt sammen av et intercellulært lim som heter eledin. PHA bryter ned dette limet og løsner opp døde celler slik at huden føles jevn og glatt, samt hindrer blokkering av talgkjertelen. Skulle en sensitiv hudtype reagere, kan den raskt nøytraliseres på overflaten i motsetning til AHA og BHA som kryper ned bak huden «lukkede dører».
 
Når man har forstått hvor hvilke syrer jobber i hudens lag, kan vi lettere velge produkt og behandling som passer. Men husk at selv med ulik plassering i vevet, vil syrens ph-verdi /styrke være en veldig viktig faktor. En tommelfingerregel er at fett er basisk og vil alltid være en motvekt til en sur syre. Det vil si at en fet hud tåler å påføre sterkere syrer enn en tørr hudtype. Å kombinere syretyper er heller ikke farlig, tvert i mot kan det være gunstig. Daglig påføring av AHA kan godt kombineres med BHA et par ganger i uken om natten på en kombinert hudtype. Det beste er å ikke legge for mange ulike syreholdige produkter over hverandre, men heller finne produkter som inneholder flere syrer på en gang. En annen løsning er å alternere med produktene på ulike dager, slik at du har kontroll på prosessene. De fleste vil også tåle PHA produkter med relativ sur ph-verdi én gang i uken som en erstatning for kornpeeling. Hemmeligheten er å prøve seg frem med en tilvenningsfase, bruke produkter som er anbefalt din hudtype og tilstand, øke doseringen av fuktighetsgivende ingredienser og alltid bruke SPF (uansett årstid!) 
 
Luisa
   

Legg igjen en kommentar

Alle kommentarer må godkjennes før de blir publisert